Соопштенија од факултетот

13 јуни 2024 Одржана работилница на тема „Можности за користење на програмите од Европската Унија“

.

На 12.06.2024 година, на Природно-математичкиот факултет – Скопје, се одржа работилница на тема „Можности за користење на програмите од Европската Унија“.

Работилницата се одржа во соработка со претставници од Министерството за образование и наука, со следните предавања:

-          г-дин Александар Тутновски: „COST - Европска соработка во науката и технологијата“

-          г-ѓа Олга Дуковска-Атов: „CEEPUS - Централноевропска програма за размена во областа на универзитетски студии“

-          г-ѓа Mарина Николовска: „Horizont Europe - Хоризонт Европа“

-          г-ѓа Станка Петковска: „Финансиски аспекти на Програмата Хоризонт Европа“

Исто така, проф. д-р Љупчо Пејов, од Институтот за Хемија, одржа предавање на тема: „Лични искуства со COST, CEEPUS, Horizon“

На настанот присуствуваше деканот на природно-математичкот факултет, проф. д-р Даворин Трпески,
а работилницата ја отвори продеканот за меѓународна соработка, наука и апликативни прашања, проф. д-р Владимир Ивановски.
На работилницата, покрај колегите и студентите од Природно-математичкиот факултет, присуствуваа и колеги од останатите единици на УКИМ,
како факултетот за земјоделски науки и храна, машинскиот факултет, економскиот факултет.

На претставниците од МОН им се заблагодаруваме за споделените информации и нивното присуство на ПМФ.
На присутните им се заблагодаруваме за нивниот интерес.
На техничкиот кадар на ПМФ и Институтот за хемија му се заблагодаруваме за помошта во реализацијата на работилницата.

Линк до објавата на facebook

13 јуни 2024 Известување за анонимни студентски анкети за студентите од ПРВ циклус

.

Почитувани студенти,

Ве известуваме  се  активирани анонимните анкети  за зимскиот  и летниот семестар во учебната 2023/2024 г.

За успешно спроведување на  процесот на анкетирање, 
студентите од прв циклус треба задолжително  да одговорат  на прашањата од анкетите за  запишаните предмети од двата семестри.

 Анкетирањето, треба да го реализирате во период од 13.06.2024-25.06.2024 година.  Повеќе

03 јуни 2024 Работилница „Можности за користење на програмите од Европската Унија“ - ПМФ

.

Почитувани колеги,

ми претставува чест и задоволство да Ве поканам на претстојната работилница која Природно-математичкиот факултет – Скопје
при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, ја организира во соработка со Министерството за образование и наука.

Темата на работилницата е: „Можности за користење на програмите од Европската Унија“ и ќе се одржи на 12.06.2024 година (среда),
со почетот во 12:00 часот, во амфитеатарот на Институтот за хемија (погледнете ја програмата во прилог за повеќе детали - Линк Програма/Покана).

Поканетите говорници од МОН се оние кои се одговорни за спроведување на овие програми во Македонија
и ќе зборуваат за новините и можностите кои програмите ги нудат.
Исто така, од наши колеги ќе бидат пренесени искуствата од овие програми.

На крајот од работилницата, ќе имате можност да поставите прашања и дискутирате на темата.

Ве очекуваме!

Заради поквалитетна организација на настанот, Ве замолуваме вашето присуство да го најавите до 10.06.2024 на e-mail: jadranka@pmf.ukim.mk

Проф. д-р Владимир Ивановски

Vice Dean

International Cooperation, Science and Application

23 мај 2024 Природно математички факултет – Скопје и списанието за наука и техника ЕМИТЕР

.

Почитувани студенти,

Ве известуваме дека Природно математичкиот факултет – Скопје и списанието за наука и техника ЕМИТЕР
воспоставија соработка за унапредување на научно-техничката култура и едукација.
При тоа е обезбедена групна претплата на електронското издание на ЕМИТЕР во која,
покрај броевите од следната година, се вклучени и броевите од претходните 10 години (заклучно со 2014 г.).
Пристапот е овозможен преку интернет мрежите на ПМФ наменети за студентите  Повеќе

30 април 2024 Соопштение за ВТОРА (јунска) испитна сесија во учебната 2023/2024 г.

.

Се известуваат редовните и вонредните студенти  на  Природно-мате­ма­­­тич­ки­­от факултет во Скопје,
дека ВТОРАТА (летна) испитна сесија во уч. 2023/2024 година ќе се одвива во две декади во периодот од:

3 јуни 2024 – 5 јули 2024    (две декади)   Повеќе

05 април 2024 ОТВОРЕН ДЕН на Универзитетот ,,Св.Кирил и Методиј” во Скопје, 12 април 2024 година од 11:00 до 15.00 часот

.

Драги матуранти, наши идни студенти!

ОТВОРЕН ДЕН на Универзитетот ,,Св.Кирил и Методиј” во Скопје, на 12 април 2024 година, во периодот од 11:00 до 15.00 часот,
на кампусот на УКИМ на платото на факултетите за општествени науки!

Во рамки на овој настан, пред заинтересираните средношколци, на свој штанд ќе се претстават секој од факултетите и институтите во состав на УКИМ
кои ќе ја искористат можноста да ги презентираат своите студиски програми, активностите на студентите и своите центри за кариера.

Запознајте ги одблиску професорите и студентите, прашајте сè што ве интересира за студиските програми,
можностите за стипендирање, слушнете ги искуствата на студентите, нивните активности и вклученост во научноистражувачките проекти,
дознајте за можностите за меѓународна размена, за студентскиот живот, за практикантството, за кариерните можности.

Прошетајте и разгледајте ги штандовите на секој од факултетите и инситутите во состав на УКИМ и дознајте повеќе за можностите кои ви се нудат.

Студирајте на Универзитетот со најдолга традиција во нашата земја!

Учете од најдобрите, студирајте на Универзитетот ,,Св.Кирил и Методиј” во Скопје!

Се гледаме на 12-ти април.

Ви ги претставуваме компаниите што ќе бидат дел од Кариерниот ден на 12 април! Линк кон Facebook  

20 март 2024 Априлската (дополнителна) сесија 2023/2024 ПРВ и ВТОР циклус

,

- Соопштение за  АПРИЛСКА (дополнителна) испитна сесија во учебната 2023/24 г. за ПРВ циклус студии   Повеќе

- Соопштение за  АПРИЛСКА (дополнителна) испитна сесија во учебната 2023/24 г. за ВТОР циклус студии Повеќе

04 март 2024 Одлука за избрани членови и претседател на Факултетското студентско собрание на Природно-математичкиот факултет- Скопје

.

Одлука за избрани членови и претседател на Факултетското студентско собрание
на Природно-математичкиот факултет- Скопје

26 февруари 2024 Приматијада 2024

.

Почитувани,

Оваа година, Приматијадата ќе се одржи во Требиње, Босна и Херцеговина (Grad Sunca),
во период од 28.04-02.05
Рокот за испраќање на апстрактот за научните трудови е до 01.04.2024 г.,
а целосниот научен труд треба да биде испратен до 10.04.2024 г.

Пријавувањето е ОТВОРЕНО и заинтересираните студенти може да се пријават на следната Google форма: Линк

Дополнително, на следниот линк може да ги најдете и правилата за натпреварување: Линк

23 февруари 2024 Одлука за утврдени кандидати за претседател и членови на Факултетското студентско собрание и Упатство за спроведување на изборите на Природно-математичкиот факултет - Скопје

.

1. Одлука за утврдени кандидати за претседател и членови на Факултетското студентско собрание
на Природно-математичкиот факултет - Скопје

2. Упатството за спроведување на изборите за Факултетско студентско собрание
на Природно-математички факултет – Скопје

20 февруари 2024 Конечна ранг листа втор циклус студии втор уписен рок 2023/2024 и насоки за упис

.

  1. Конечна ранг листа на примени студенти на втор циклус студии во II уписен рок за уч.2023/2024 година. Повеќе
  2. Соопштение за упис на примените студенти на втор циклус студии во II уписен рок во учебната 2023/2024 година. Повеќе

статистички прашалник – образец ВОИ.80А 
истиот ќе го добиете на вашите електронски адреси, може да го подигнете во Одделението за студентски прашања, или да го преземете тука

19 февруари 2024 Ранг - листа втор циклус (втор уписен рок) 2023-2024 на студиски програми на ПМФ и Образец Приговор

.

1.  Ранг-листа за втор циклус студии во втор уписен рок за 2023/2024 година Повеќе 

2. Образец Приговор Повеќе

 

 - Кандидатите имаат право на приговор по листата во рок од 24 часа.

 - Приговорот се доставува во електронска форма на следната електронска адреса:
ii-pmf@pmf.ukim.mk  најдоцна до 14:00 ч., на 20.02.2024 г.

- Во предмет (Subject) на електронската пошта,
кандидатите го наведуваат бројот што автоматски им го генерирал системот за електронско пријавување и зборот „приговор“.

19 февруари 2024 Создадете го своето онлајн портфолио

.

Драги студенти, со задоволство ве покануваме на првата работилница
која ја организираме со цел унапредување на вештините на студентите за кариерен развој.
На работилницата ќе дознаете повеќе за тоа како да создадете ваше онлајн портфолио,
ваш професионален профил на социјалните мрежи и како подобро да се претставите пред идните работодавачи.
Линк кон Facebook 

Тема: Создадете го своето онлајн портфолио - како да станете повидливи за идните работодавачи.

Предавач: Елена Костоска

Време: 28.02.2024, од 17:00

Место: Педагошки факултет

Линк за пријавување во описот во био и на стори објавите кај нас @ussukim и @youthactivelycreateopps 

Настанот го организира Универзитетско студентско собрание-УКИМ и Центарот за кариера при УКИМ,
со поддршка на Активноста на @usaidnmacedonia за млади кои активно создаваат можности - @youthactivelycreateopps ,
имплементирана од IESC во партнерство со @radiomof @youtheducationalforum и @ceedhubskopje .

Ве очекуваме.  

02 февруари 2024 Конкурс - ВТОР циклус студии / ВТОР уписен рок 2023/2024

.

КОНКУРС за запишување студенти на ВТОР циклус / ВТОР уписен рок студии на студиските програми
на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје во учебната 2023/2024 година 
Повеќе 

СЛОБОДНИ МЕСТА на ПМФ за ВТОР уписен рок во учебна 2023/2024  Повеќе

* УПАТСТВО 

1. Кандидатите задолжително се регистрираат на www.upisi.ukim.mk и пополнуваат електронска пријава во iKnow-системот.

2. Бројот којшто кандидатот автоматски го добил од системот за електронското пријавување
се внесува во пријавата што се поднесува при пријавување за запишување (поднесување документи).

3. Документите се поднесуваат со физичко присутство од 5.02.2024 до 16.02.2024г.
во просторија број 9 (Деканат) кај Јадранка Стојчевска,
советник за деловно работење во стручната и административна служба на Природно - математички факултет.

 *  РОКОВИ за кандидатите кои се пријавуваат на ВТОР циклус / втор уписен рок

- од 5.02.2024 до 16.02.2024г. Пријавување на кандидатите

- Промена на термините за запишување на кандидатите 
Новите датуми се 22.02 и 23.02.2024 г. во период од 11:00 до 15:00 часот

*  ЗАДОЛЖИТЕЛНИ ПОТВРДИ ЗА УПЛАТИ    Повеќе

02 февруари 2024 Заверка на зимскиот и упис на летен семестар во учебната 2023/2024 ПРВ циклус студии

.

1.            Соопштение за заверка на зимскиот семестар и упис на летен семестар во учебната 2023/2024 година за студентите од ПРВ циклус студии

-              Упатство за запишување на семестар преку “i-know”

-              Пополнување на анонимни студентски анкети

2. ВАЖНИ НАПОМЕНИ за студентите запишани на ПРВ циклус на студии
за заверка на зимскиот семестар и упис на летен семестар во учебната 2023/2024 година Детално соопштение

        - Барање за замена на неположен изборен предмет 

        - калкулатор и видео

        - Барање за плаќање на рати 

        - Барање за запишување од 36 до 40 ЕКТС кредити

        - Барање за стекнување со статус на особено успешен студент      

        - Барање за делумно ослободување од партиципација/школарина  на особено успешен студент

*  Одлука за делумно ослободување од партиципација/школарина на особено успешен студент со просек 9,50-10,00

*  Одлука за запишување 36-40 кредити

*  Одлука за определување на висината на надоместокот за извршени административни и образовни услуги во летниот семестар во учебната 2023/2024 година

*  Одлука за утврдување на условите и постапката за стекнување со статус на особено успешен студент и условите за напредување на студентот

*  Одлука за 50% ослободување од партиципација/школарина на студенти кои се стекнале
со меѓународно признати дипломи/награди од одредени спортски дисциплини

*  Одлука за изменување и дополнување на Одлуката бр.02-190/3 од 05.02.2016 г. за студентите кои оствариле прво место на државни натпревари
организирани од здруженија и друштва во рамки на сите институти на Природно-математичкиот факултет во Скопје (измените важат од уч.2022/2023 г.)

Одлука за определување на роковите за запишување на  летниот семестар во учебната 2023/2024 година.

30 јануари 2024 Заверка на зимскиот семестар и упис на летeн семестар во уч.2023/2024 ВТОР циклус

.

Соопштение за заверка на зимскиот семестар и упис на летeн семестар  во уч.2023/2024 г.
за студентите на  ВТОР циклус студии Повеќе

1. Одлука за  утврдување на рок за завршување на студиите на втор циклус бр.02-4029/2 од 28.11.2022 г.  Повеќе

2. Одлука за утврдување на  цената на еден ЕКТС кредит, цената на презапишан предмет на втор циклус студии  на Природно-математичкиотфакултет – Скопје
и утврдување на надоместоците за преминување од една на друга студиска програма,
признавање на предмети и административно регулирање на незапишани учебни години, 
бр.02-4382/1  од 27.12.2022 г. Повеќе 

3. Одлука за дополнување на Одлуката за утврдување на еден ЕКТС кредит,
цената на презапишан предмет на втор циклус студии (постдипломски студии)
на Природно-математичкиот факултет-Скопје
и утврдување на надоместоците за преминување од една во друга студиска програма,
признавање на предмети и административно регулирање на незапишани учебни години
бр.02-3644/2 од 29.12.2023 г. (за Институт за географија, почнувајќи од 2023/2024 г.) Повеќе

4. Одлука за изменување на Одлуката за утврдување  
цена на чинење на изработка и одбрана на магистерски труд
бр.02-3645/2 од 29.12.2023 г. (за Институтот за географија, почнувајќи од уч.2023/2024 г.) Повеќе
 


30 јануари 2024 Заверка на зимскиот и упис на летниот семестар во уч. 2023/2024 ТРЕТ циклус - докторски студии

.

Се  известуваат  студентите на ТРЕТ циклус студии,  на Природно-математичкиот факултет во Скопје,
дека заверувањето на зимскиот семестар  и запишувањето на летниот семестар во уч.2023/2024 година
ќе се одвива во периодот од

07.02.2024 до 23.02.2024 г., од 11:00-15:00 часот,

во просторијата 163, I кат, нова зграда (над деканатот) на  Одделението за студентски прашања. Повеќе

30 јануари 2024 Одлука за распишување избори за претседател и членови на Факултетското студентско собрание на ПМФ – Скопје

.

Одлука за распишување на избори за претседател и членови на Факултетското студентско собрание
на Природно – математичкиот факултет – Скопје. Повеќе

23 јануари 2024 Конечни листи - докторски студии (трет циклус - ВТОР уписен рок)

.

  • Конечни листи на примени кандидати на ТРЕТ циклус студии во ВТОР уписен рок, 2023/2024 Повеќе


  • Соопштение за упис на примените кандидати на студиските програми
    на Природно-математичкиот факултет-Скопје
    во вториот уписен рок на ТРЕТ циклус студии во уч.2023/2024 година  Повеќе

 

  1. Образец за согласност на студентот за електронска комуникација 
  2. Статистички лист ВОИ. 70А 

 

18 јануари 2024 Задолжителен систематски преглед за студентите од ПРВА година

22.01.2024 ДО 02.02.2024
во период од 07:30 до 12:00 часот

З.У. Поликлиника на Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” - Скопје, 
им соопштува на редовните и вонредните студенти од ПРВА ГОДИНА 
на ПРИРОДНО – МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ да се јават на задолжителниот систематски преглед. Повеќе

Страна 1 од 10, прикажува 20 од вкупно 192 записи ( 1, / 20 )

<< претходно | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |