Соопштенија од факултетот

27 декември 2023 Термини за прва испитна сесија 2023/2024 надворешни професори

.

Термини за првата испитна сесија во учебната 2023/2024 година од надворешни професори
Повеќе

26 декември 2023 Повик за Регионална програма за мобилност на младинско лидерство

.

Почитувани студенти,

Регионалната програма за студенти/млади истражувачи која ја спроведува Младинскиот образовен форум 
е одлична можност за ваш професионален и академски развој.
Целта на програмата е да ги научи студентите како да истражуваат и истата има интеркултурен елемент.
За програмата е предвидена стипендија за учесниците. Крајниот рок за аплицирање е 29.12.2023 година.

Подетални информации за програмата и повикот се на следниот линк:

Повик за Регионална програма за мобилност на младинско лидерство

22 декември 2023 Промовирани нови дипломци и магистри

.

На Природно – математичкиот факултет во Скопје, беа промовирани новите дипломци и магистри,
а на поранешни вработени им беа доделени плакети за исклучителен придонес во работата на факултетот.
ПМФ е исклучително важен елемент во мрежата на високообразовни и научни установи во државата.

ПМФ е исклучително важен 

22 декември 2023 Студентско осигурување на студентите од прв циклус студии

.

Почитувани студенти,

            Ве известуваме дека Природно-математичкиот факултет-Скопје редовно и во континуитет ги осигурува своите студенти.
            Во полисата е наведено осигурителното покритие.
    Следете го линкот кој води до деталите: Повеќе

20 декември 2023 Остварување финансиска поддршка на студенти

.

Јавен повик за остварување на финансиска поддршка на студенти
кои живеат надвор од местото на студирање за академската 2023/24 година
Кликнете на следниот линк за детални информации: Линк

15 декември 2023 Ден на Природно-математичкиот факултет - Скопје 16ти декември

Промоција 2023 - Свеченоста ќе се одржи на 
18.12.2023 година (понеделник) со почеток во 12.30 часот. 

Ни претставува особена чест и задоволство да Ве поканиме да присуствувате на свеченостите по повод одбележувањето на
Денот на Природно-математичкиот факултет - Скопје при Универзитетот “ Св. Кирил и Методиј ” во Скопје, 16-ти декември

Свеченоста ќе се одржи на
 18.12.2023 година (понеделник) со почеток во 12.30 часот. 

 

12 декември 2023 Соопштение за прва испитна сесија 2023/2024 ПРВ циклус студии

.

  • Соопштение за прва испитна сесија 2023/2024 ПРВ циклус студии Повеќе

01 декември 2023 Конкурс - трет циклус студии / втор уписен рок 2023/2024

.

*  КОНКУРС за запишување студенти на ТРЕТ циклус студии
на студиските програми
на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје во учебната 2023/2024 година Повеќе 

* УПАТСТВО  

Документите се поднесуваат со физичко присутство од 10.12.2023 до 22.12.2023г. во просторија број 9 (Деканат)
кај Јадранка Стојчевска, советник за деловно работење во стручната и административна служба на Природно - математички факултет. 

*  РОКОВИ за кандидатите кои се пријавуваат на ТРЕТ циклус / втор уписен рок 

Пријавување на кандидатите  

11.12.2023 - 22.12.2023 г 

Објавување прелиминарни листи

28.12.2023г. 

Одлучување по приговори  

12.01.2024г. 

Објавување конечни листи  

22.01.2024г.

Запишување на кандидатите  

23.01.2024 - 31.01.2024

 

29 ноември 2023 Особено успешен студент Одлука и Барање

.

  *  ОДЛУКА за утврдување на условите и постапката за стекнување со статус
на особено успешен студент и условите за напредување на студентот  Повеќе

  *  Барање за стекнување со статус на особено успешен студент  Повеќе

28 ноември 2023 Презентација на седум лаборатории финансирани од МОН

.

Во понеделник, 27.11.2023 година, на Природно-математичкиот факултет во Скопје,
на Институтот за хемија, Институтот за физика и Институтот за биологија,
беше организирана презентација на вкупно седум лаборатории финансирани од МОН
преку конкурсот за Научно-истражувачки проекти од посебен и јавен интерес за 2021 година (поддршка за развој на лабораториски ресурси).

На презентацијата учествуваа претставници од Министерството за образование и наука,
Сектор за наука и иновации, предводени од Раководителот, г-ѓа Елван Хасановиќ,
која го поздрави аудиториумот и меѓу другото укажа на квалитетната соработка помеѓу МОН и ПМФ во текот на одвивање на проектите.
На настанот се обрати и Деканот на ПМФ, проф. д-р Даворин Трпески,
кој укажа на значајноста на инвестициите во инструменти и опремување на лабораториите,
кои треба да претставуваат двигател за понатамошен развој на науката и економијата на државата.

Посетете ја нашата Facebook  страница за слики и повеќе детали од настанот  Линк

27 ноември 2023 Отворен ден на УКИМ

.

Учете од најдобрите, студирајте на Универзитетот ,,Св. Кирил и Методиј” Скопје!
Изберете факултет кој ќе ви помогне да стекнете стручност и диплома за понатамошно градење на вашата кариера. 
Ве очекуваме на 1ви декември на ОТВОРЕНИОТ ДЕН на УКИМ, "
каде што ќе се запознаеме и ќе одговориме на сите ваши прашања околу студирањето!

Линк кон видео објава на Facebook

ОТВОРЕН ДЕН на Природно - математички факултет,
Универзитет ,,Св.Кирил и Методиј” во Скопје
декември 2023 

Детали и термини за секој ИНСТИТУТ на следните линкови:

ОТВОРЕН ДЕН НА ИНСТИТУТОТ ЗА ХЕМИЈА  
   * Институт за хемија на Facebook 
ОТВОРЕН ДЕН НА ИНСТИТУТОТ  ЗА ФИЗИКА
ОТВОРЕН ДЕН НА ИНСТИТУТОТ ЗА БИОЛОГИЈА
   * Институт за биологија на Facebook 
ОТВОРЕН ДЕН НА ИНСТИТУТОТ ЗА ЕТНОЛОГИЈА И АНТРОПОЛОГИЈА
 
* Институт за етнологија и антропологија на Facebok
ОТВОРЕН ДЕН НА ИНСТИТУТОТ ЗА ГЕОГРАФИЈА
   * Институт за географија на Facebook
ОТВОРЕН ДЕН НА ИНСТИТУТОТ ЗА МАТЕМАТИКА
 
  * Институт за математика на Facebook

20 ноември 2023 Презентација на шест лаборатории

.

На 17.11.2023 година, на Природно-математичкиот факултет во Скопје,
на Институтот за хемија беше организирана презентација на шест лаборатории
кои имаа добиено финансиски средства преку конкурсот за Научно-истражувачки проекти од посебен и јавен интерес за 2021 година
(поддршка за развој на лабораториски ресурси), финансирани од МОН.

На презентацијата учествуваа претставници од Министерството за образование и наука,
Сектор за наука и иновации, предводени од Раководителот, г-ѓа Елван Хасановиќ.
Од страна на Природно-математичкиот факултет учествуваа раководители на проектите, како и други заинтересирани колеги.

Посетете ја нашата Facebook страница за детални информации и слики од презентацијата Повеќе

13 ноември 2023 Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје ја додели Наградата за најдобри научници и уметник

.

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје ја додели Наградата за најдобри научници и уметник
на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, кои покажаа врвни резултати во научноистражувачката,
односно уметничката дејност, за 2022 година

На Светскиот ден на науката за мир и развој, 10 ноември, и оваа година Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје
ја додели Наградата за најдобри научници и уметник на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје,
кои покажаа врвни резултати во научноистражувачката, односно уметничката дејност, за 2022 година

Посетете ја нашата Facebook  страница за слики и детали од настанот  Повеќе

07 ноември 2023 Повторен оглас за избор на демонстратори за учебната 2023/2024 година

Линкови кон документите:

- Повторен Оглас демонстратори 2023/2024 година
- Образец Пријава по повторениот оглас за избор на демонстратори 2023

02 ноември 2023 Стекнување право на студентска стипендија Прв циклус ПРВ ПАТ

.

Известување за студентите од ПРВ циклус за постапката за конкурирање  ПО ПРВ ПАТ
за стекнување право на студентска стипендија за учебната 2023/2024 година. Повеќе

28 октомври 2023 Соопштение за НОЕМВРИСКА (дополнителна) испитна сесија во учебната 2023/2024 година

.

Се известуваат студентите на Природно-мате­ма­­­тич­ки­­от факултет во Скопје
дека ноемвриската (дополнителна) испитна сесија во учебната 2023/2024 г.,  
ќе се одвива во периодот од 20.11.2023 г. до 24.11.2023 г Повеќе

26 октомври 2023 Конечни листи - докторски студии (трет циклус - прв уписен рок)

.

Конечна листа на примени кандидати на трет циклус студии во прв уписен рок, 2023/2024  Повеќе

25 октомври 2023 Интерен оглас за избор на студенти чие родителско право го врши само еден родител, кои се стекнуваат со погодноста за плаќање половина од износот на уписнината за прв циклус студии за учебната 2023/2024 година објавен од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј

.

- 26.10.2023

Конечни Ранг-листи на студенти пријавени на Интерен оглас за остварување 
на правото за плаќање половина од износот на уписнина за прв циклус студии
за студентите чие родителско право го врши само – 2023/2024 Повеќе

 

- 25.10.2023

Одговор на Приговор по Ранг-листи за половина износ уписнина за студентите
чие родителско право го врши само еден родител – 2023/2024 Повеќе

 

- 13.10.2023
Ранг-листи на студенти пријавени на Интерен оглас за остварување 
на правото за плаќање половина од износот на уписнина за прв циклус студии

за студентите чие родителско право го врши само – 2023/2024  Повеќе
Образец Приговор на прелиминарна листа еден родител Повеќе

- 26.09.2023
Почитувани студенти,

Ректорската управа на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје на својата 282. седница одржана на 20.6.2023 година,
донесе Одлука за плаќање половина од износот на уписнината за прв циклус студии за студентите чие родителско право го врши само еден родител
и ги утврди критериумите за остварување на ова право за учебната 2023/2024 година  Повеќе

Заинтересираните студенти можат своето право да го реализираат преку следниов Интерен оглас за избор
на студенти чие родителско право го врши само еден родител,
кои се стекнуваат со погодноста за плаќање половина од износот на уписнината за прв циклус студии за учебната 2023/2024 година. Повеќе

Заинтересираните студенти за учество на Интерниот оглас до Претседателот на Комисијата за спроведување на постапката за селекција на кандидатите
за остварување на правото за плаќање половина од износот на уписнината за прв циклус студии за учебната 2023/2024 година
на Природно-математичкиот факултет-Скопје доставуваат:

–        Пријава за учество на Интерниот оглас; Повеќе

–        Изјава за број на членови на семејството Повеќе

–        Придружна документација согласно Огласот соодветна за категоријата;

 

Заинтересираните студенти најдоцна до 6.10.2023 година до Претседателот на Комисијата на Природно-математичкиот факултет-Скопје,
на следната електронска адреса
pmf@pmf.ukim.mk  треба да достават пријава и целокупната документација

Некомплетните и ненавремени пријави нема да бидат разгледувани.

17 октомври 2023 Одговор на Приговор и Конечна ранг-листа втор циклус (прв уписен рок) 2023-2024 на студиски програми на ПМФ

.

1. Одговор на Приговор по ранг-листа на кандидатите за запишување
    на втор циклус студии (прв уписен рок) 2023/2024 г.
Повеќе 

2. Конечна ранг-листа за втор циклус студии (прв уписен рок) 2023/2024 г. Повеќе  

3. Документи и рок за запишување на втор циклус студии (прв уписен рок) 2023-2024 г. Повеќе 

16 октомври 2023 Ранг-листа втор циклус (прв уписен рок) 2023-2024 на студиски програми на ПМФ и Образец Приговор

.

.1  Ранг-листа (прифатени и неприфатени пријави) за втор циклус студии во прв уписен рок за 2023/2024 година Повеќе 

2. Образец Приговор Повеќе

- Кандидатите имаат право на приговор по листата во рок од 24 часа.
- Приговорот се доставува во електронска форма на следната електронска адреса: ii-pmf@pmf.ukim.mk  најдоцна до 10:00 ч., на 17.10.2023 г.

- Во предмет (Subject) на електронската пошта, кандидатите го наведуваат бројот што автоматски им го генерирал системот за електронско пријавување и зборот „приговор“.

- Одговорот на приговорот се дава најдоцна до 11:00 ч., на 17.10.2023 г.

- Конечна ранг-листа 2023/2024 за втор циклус студии во прв уписен рок се објавува на 17.10.2023 г., до 12:00 ч.

- Запишувањето на кандидатите на втор циклус студии во прв уписен рок на студиските програми на ПМФ во академската 2023/2024 г. кои исполниле услови за упис и прием ќе се одвива на 18.10.2023 и 19.10.2023 г.

Страна 2 од 10, прикажува 20 од вкупно 189 записи ( 21, / 40 )

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |